21.2 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalIlie Sârbu vede roz situaţia neagră din agricultură

Ilie Sârbu vede roz situaţia neagră din agricultură

Se pare că ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a rămas singurul optimist din industria de profil în ceea ce priveşte efectele secetei de anul acesta asupra culturilor agricole.

„Seceta nu va fi urmată de o criză alimentară sau de o criză a grâului în acest an, în condiţiile în care pe piaţă există o abundenţă de produse. Evaluarea preţului grâului se face după preţul de la bursele mondiale (în jur de 0,5 lei pe kilogram în prezent – n.r.). El nu se va duce mai mult. Abundenţa de produse care există pe piaţă la ora actuală (…) nu va determina o criză a grâului în acest an, chiar dacă noi vom fi confruntaţi cu probleme“, a declarat ieri ministrul agriculturii, Ilie Sârbu. Ministrul a arătat că nu va fi cazul declanşării unei crize alimentare. „Toate prognozele pe care le avem noi până acum nu arată că va fi o criză alimentară. În lume se moare de foame, dar România are un potenţial agricol care să ajungă pentru 80 de milioane de locuitori“, a spus Sârbu.
Ministrul a adăugat că eventuala declarare a stării de calamitate se poate face de guvern doar în urma primirii de rapoarte din teritoriu. „Declararea stării de calamitate nu depinde de noi. Rapoartele vin din teritoriu. Vom declara starea de calamitate doar în momentul în care vom fi sesizaţi. După ce se parcurg etapele locale, se constituie o comisie mixtă care verifică. Acesta va constata dacă e calamitate sau nu şi apoi trimite raportul la noi. Se centralizează situaţiile după care se face o hotărâre de guvern“, a precizat Sârbu.

Agricultorii îl contrazic pe ministru

Marii producători agricoli din România au declarat că seceta ar putea afecta până la 80% din producţia autohtonă de cereale, faţă de un an normal, iar cele mai afectate vor fi culturile de porumb şi grâu, estimând 1,5 tone de grâu şi 2,5 milioane de tone de porumb. „Producţia de cereale este deja foarte afectată. În prezent, după datele statistice, doar pe 20-25% din suprafaţa agricolă a României a plouat, restul este într-o criză totală. Dacă în următoarea săptămână nu plouă, producţiile sunt compromise pe 70-80% din această suprafaţă“, a declarat administratorul companiei agricole TCE 3 Brazi, Culiţă Tărâţă.
Reprezentanţii principalelor companii de pe piaţa cerealelor au declarat că circa 50% din culturile însămânţate în toamnă, precum grâu şi orz, vor fi afectate, iar până la 80% din culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, ar putea să fie compromise.
Potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii companiilor care desfăşoară activităţi în domeniul agricol, producţia naţională de grâu din 2009 se va situa în jurul a 2-2,5 milioane de tone, iar cea de porumb va fi de circa 1,5 milioane de tone în condiţiile actualei prognoze meteorologice. În plus, culturile vor fi afectate, din cauza secetei, de dăunători şi boli ale plantelor.

Vom importa grâu

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, a declarat că rezervele naţionale, în prezent, sunt de 300.000 de tone de grâu, care vor fi suficiente până la jumătatea lunii iulie, România fiind pusă în situaţia de a importa grâu în a doua parte a anului.
„Stocurile de grâu cred că nu depăşesc 300.000 de tone, care vor fi epuizate la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie. Cred că vom importa grâu în a doua jumătate a anului“, a spus Ştefan. Potrivit preşedintelui Agrostar, necesarul naţional anual de grâu este de circa trei milioane tone, ce sunt destinate, în special, producţiei de pâine.
„La porumb, dacă nu plouă în următoarele câteva zile, culturile sunt compromise aproape integral şi nu vom avea porumb nici pentru furajarea animalelor. Cantitatea va fi mult sub necesarul României, putând fi asigurat doar 30%“, a menţionat şi Culiţă Tărâţă.

Nu scăpăm nici de scumpiri

Reprezentantul Federaţiei Agrostar a mai adăugat că diminuarea producţiei de cereale va genera scumpiri ale tuturor produselor alimentare cu până la 30%, începând cu lunile septembrie-octombrie. „Cred că având importuri şi, aflându-ne într-o perioadă de criză, în ceea ce priveşte producţia internă, vom avea şi preţuri mai mari la majoritatea produselor agroalimentare. Ne aşteptăm ca în lunile septembrie sau octombrie să avem majorări de circa 30% la pâine, produse de panificaţie, lapte, legume şi fructe“, a menţionat Niculae Ştefan.

Comisii pentru soluţii

Ilie Sârbu a amintit că la guvern s-a hotărât înfiinţării unei comisii mixte formată din reprezentanţi ai Ministerelor Agriculturii şi Economiei şi al Finanţelor, pentru a găsi o soluţie pentru reducerea preţului la energia utilizată la irigaţii. „Va trebui ca în zilele următoare să găsească o soluţie similară cu ceea ce s-a întâmplat la gazul metan, ca preţul la energia electrică pentru sistemul de irigaţii să fie diminuat. Se practică şi în alte ţări. Din punctul ăsta de vedere nu cred că există restricţii legate de vreo directivă a UE, în special în această perioadă în care traversăm două crize (una economică şi cealaltă legată de secetă, n.r.)“, a apreciat Sârbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII